آپرین صنعت

منو

انتخاب کمپرسور هوای مناسب – راهنمای جامع

معیار های انتخاب کمپرسور هوای مناسب

انتخاب کمپرسور هوای مناسب – راهنمای جامع

كمپرسور، دستگاهي است كه هوا، گاز و بخار آب را در فشار مشخصي به داخل مكيده و در نهایت سيالي بـا فشار بيشتر بيرون ميدهد. انتخاب کمپرسور هوای مناسب از مراحل مهم و اساسی در طراحی یک سیستم پنوماتیک می باشد.

سيال كارانداز سيستم هاي كنترل پنيوماتيكي، هواي فشرده است. مقدار و فشـار ايـن هـواي فشرده بايد متناسب با ظرفيت سيستم باشـد. مهنـدس كنتـرل و تكنسـين، تنهـا مسـوليت اتصـال سيستم را به هواي موجود را بر عهده دارند.

 

فرض ميكنيم كه هـواي فشـرده بـه انـدازه كـافي در دسترس است، چون توليد هواي فشرده خارج از وظايف ايشان ميباشد. هنگام بررسي يك سيسـتم پنيوماتيكي مهمترين مورد، هواي فشرده مورد نياز مي باشد و وسيله توليد هواي فشـرده كمپرسـور، دستگاهي كه متناسب با نوع كاربرد آن داراي شكل ها و نوع هاي گوناگوني است.

کمپرسور باد سیستم پنوماتیک

در ادامه این مطلب از مجله تخصصی آپرین صنعت به معیار های انتخاب یک کمپرسور هوای مناسب می پردازیم و همچنین نکاتی در باره نصب اصولی کمپرسور ها بیان می شود. با ما همراه باشید.

 

معيارهای انتخاب يك كمپرسور هوای مناسب

کمپرسورها هوای گرفته شده از بیرون را به سطوح فشار بالاتری می آورند و آن را به کار می گیرند. اگرچه هوای فشرده مزایای زیادی دارد، اما تولید آن هزینه های بالایی دارد. به دلیل توان مصرفی کمپرسورها ، هزینه برق بالایی دارند. برای استفاده اقتصادی از هوای فشرده باید یک کمپرسور مقرون به صرفه و صحیح انتخاب کرد.

زمانی که نمی دانید چه معیارهایی را باید در نظر بگیرید انتخاب کمپرسوری که به بهترین وجه با نیازهای کسب و کار یا برنامه کاری شما مطابقت داشته باشد، ممکن است گیج کننده باشد.برای انتخاب مناسب ترین کمپرسور از بین کمپرسورهای پیستونی، اسکرو، اینورتر فرکانس و کمپرسورهای قابل حمل نکاتی وجود دارد که باید بدانیم.

معیار هایی که باید در نظر بگیریم عبارتند از:

  • دبی یا ظرفیت کمپرسور
  • سرعت جریان حجمی هوا
  • فشار عملیاتی
  • ابعاد اتاق کمپرسور
  • مصرف برق
  • دانستن کیفیت هوا

دبي يا ظرفيت کمپرسور؛

این مشخصه بر اساس درجه حرارت و فشار مشخصي بيان مي گردد. واحد آن معمولا Nm3/min مي باشد و براي كمپرسورهاي كوچك به صورت min/l N تغيير مي یابـد.

گـاهي نيز ظرفيت كمپرسور بر اساس دما و فشار محيطـي كـه كمپرسـور قـرار گرفتـه يعنـي lit/min يـا m3/min بيان مي گردد.

دومين عاملي كه بايد مورد توجه قرار بگيرد فشار خروجي كمپرسور اسـت كه بر حسب Bar ميباشد. ظرفيت يك كمپرسور ميتواند تا 5000m3/min تغيير كنـد و فشـار خروجي نيز معمولا بين چند ميليمتر آب تا 1000 بار متغير است.

بخاطر فشار خاص سيسـتم هـاي كنترل پنيوماتيكي، تعداد محـدودي از كمپرسـورها بـراي ايـن كـار مناسـب هسـتند. فشـار نرمـال سيستم هاي پنيوماتيك معمولا 6 بار است كه ميتواند بين 3 تا 15 بار نيز تغيير كند.

با توجه به نوع سیستم و اجزای مورد استفاده در آن مهندسان باید ظرفیت کمپرسور را به درستی تعیین کنند تا از هزینه های اضافی جلوگیری شود.

تعیین اندازه نامناسب کمپرسور چه ایرادی دارد؟

انتخاب یک کمپرسور باظرفیت بالاتر از نیاز های سیستم شما به نوعی مانند هدر دادن پول و سرمایه تان است. گاهی اوقات نیز کمپرسور کوچک تری انتخاب می کنید و در نهایت به علت اینکه پاسخگوی نیاز شما نیست مجبور به خرید یک کمپرسور دیگر می شوید. هر دو مورد باعث تحمیل هزینه های اضافی می شود که خارج از اصول مهندسی است.

کمپرسور با کیفیت و مناسب، کمپرسوری است که با مصرف حداقل انرژی الکتریکی با توجه به شرایط استفاده، کارآمدترین حجم و فشار هوا را به دست آورد.

ظرفيت هوادهي كمپرسور

ظرفيت هوادهي كمپرسور متناسب با ميزان مصرف كل وسايل پنيوماتيكي موجود در سيستم است. البته بايد به اين مقدار حدود %10 تا %20 براي جبـران تلفات ناشي از نشتي ها اضافه نمود. ميزان مصرف هوا و ظرفيت كمپرسور، از عوامل مهم در طراحـي يك سيستم بوده و با اتكا به حدس نميتوان به ارقام صحيحي دست يافت. براي جلوگيري از هزينـه های اضافي در توليد هواي فشرده، بايد طراحي و محاسبات با دقـت هرچـه تمـام تـر انجـام شـود. فشار خروجي كمپرسور يا فشار كارگاهي نبايد بيش از حد، نسبت به فشار لازم كار عناصـر يـا فشـار كـار فزوني داشته باشد.

 

تعیین نوع کمپرسور هوا از مراحل مهم انتخاب کمپرسور هوای مناسب

کمپرسورهای پیستونی برای مشاغلی که نیازی به هوای پیوسته با سرعت تقریبی 1m³/min وفشار زیر 12 بار ندارند مناسب هستند.

کمپرسورهای اسکرو برای مشاغلی که به هوای مداوم بالای 1 متر مکعب در دقیقه، تا فشار 16 بار نیاز دارند، مقرون به صرفه تر است.

کمپرسورهای توربو در نیازهای دبی حجمی 60 متر مکعب در دقیقه و بالاتر که کمپرسورهای اسکرو کافی نیستند، سودمند هستند.

کمپرسورهای پیستونی چند مرحله ای برای فشارهای بسیار بالا و کمپرسورهای دینامیکی برای مقادیر بسیار زیاد هوا می توانند راندمان کسب و کار شما را افزایش دهند.

نکته: برای برخی از کاربردهای هوای فشرده نیازی به روغن نیست. در این صورت استفاده از کمپرسورهای پیستونی بدون روغن یا کمپرسورهای اسکرو بدون روغن الزامی است.

مصرف انرژی ویژه در کمپرسور هوا

توان (کیلووات) مورد نیاز کمپرسور برای افزایش 1m³/min هوا در فشار مورد نظر را مصرف انرژی ویژه می گویند. با انتخاب کمپرسور با کمترین مصرف انرژی ویژه (kW/m³)، می توانید مصرف انرژی الکتریکی و هزینه های عملیاتی را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. به طور مشابه، در حالی که کمپرسور در حالت بیکار (بدون بار) کار می کند، باید کمترین توان را مصرف کند.

درایو فرکانس متغیر (VFD) یا اصطلاحا اینورتر چیست؟ و چه کاربردی در کمپرسور ها دارد؟

به طور خلاصه درایو فرکانس متغیر با تغییر فرکانس و ولتاژ در موتور های لقایی به کنترل سرعت الکتروموتور ها می پردازد. از اینورتر می توان برای کنترل سرعت کمپرسور های باد که موتور سه فاز دارند نیز استفاده کرد. این مساله می تواند در انتخاب کمپرسور نیز تاثیر گذار باشد.

 

کمپرسور پیستونی چگونه کار می کند؟

کمپرسور پیستونی قدیمی ترین و رایج ترین نوع کمپرسور صنعتی است. این کمپرسور ها از اصل جابجایی برای افزایش فشار گاز یا حجم هوا استفاده می کند. کمپرسورهای پیستونی در پیکربندی های مختلفی از جمله تک مرحله ای، دو مرحله ای، روغنی یا بدون روغن موجود هستند.

اکثر کمپرسورهای پیستونی دارای شیرهای خودکششی هستند که بسته به اختلاف فشار در دو طرف دیسک شیر باز و بسته می شوند. برخی از ماشین‌های بزرگ تر مجهز به یک کراس‌هد، واشر و یک اسپیسر تهویه‌شونده هستند تا از انتقال روغن به اتاق فشرده‌سازی جلوگیری کنند.

کمپرسور هوای پیستونی

تفاوت کمپرسور اسکرو در چیست؟

برخلاف کمپرسورهای پیستونی، کمپرسورهای اسکرو فاقد دریچه یا نیروهای مکانیکی دیگری هستند که می توانند باعث عدم تعادل شوند. این کمپرسور ها یک نرخ جریان بزرگ را با ابعاد خارجی کوچک ترکیب می کنند در حالی که به کمپرسور اسکرو اجازه می دهد با سرعت بالا کار کند.

دارای دو نسخه اصلی شامل بدون روغن و تزریق روغن، با سرعت ثابت یا سرعت متغیر هستند. مزیت اصلی کمپرسورهای اسکرو راندمان خوب انرژی آن است.

کمپرسور هوای اسکرو

نكاتي در باره نصب كمپرسور هوای سیستم پنوماتیکی

كمپرسورهاي قابل حمل (پرتابل) تنها در موارد كمكی يا آزمـايش مناسـب مـي باشـند(در سيسـتمهـاي پنيوماتيكي). در ساير موارد بهتـر اسـت از كمپرسـورهاي سـاكن اسـتفاده شـود. نصـب كمپرسـور و ملحقات آن بايد بر اساس دستور سازنده كمپرسـور باشـد. معمـولا بـراي زيـر كمپرسـور بايـد يـك فندانسيون ضد ارتعاش ساخته شود كه اكثر اين فوندانسيون ها از طرف خـود سـازنده ارائـه شـده و ساختمان آن طوري است كه به كف كارگاه متصل نمي گردد.

معمولا مراكز توليـد هـواي فشـرده در قسمت مجزايي از ساختمان كارخانه قرار مي گيرند. مگر آنكه محل قـرار گيـري كمپرسـور تـا حـد امكان خنك بوده و عاري از غبار و رطوبت هوا باشد. چنانچه در محيط، هواي تميز نباشد، بـا نصـب يك سيستم فيلتراسيون مي توان اين اشكال را برطرف كرد.

قطر لوله ها و خود فيلتـر بايـد مناسـب باشد. چنانچه اين اندازه ها دقيق محاسبه شده باشند، مي توان حتی توسط يك فيلتر، هواي مورد نيـاز دو كمپرسور را تميز و تامین کرد. ميزان تميزی هواي مورد اسـتفاده يـك كمپرسـور، از عوامـل مهـم تعيين كننده عمر كمپرسور است.

نكاتي در باره نصب كمپرسور هوای سیستم پنوماتیکی

تامین قطعات و اجزای سیستم های پنوماتیک در فروشگاه آپرین صنعت

آپرین صنعت به عنوان یک فروشگاه جامع در زمینع مهندسی برق و سیستم های کنترلی آماده ارائه مشاوره در زمینه سیستم های پنوماتیکی و سایر روش های کنترلی در صنعت می باشد.

متخصصان پنوماتیک ما سال ها تجربه کار در شرکت های مطرح جهانی نظیر فستو را دارند و این اطمینان را به شما می دهیم که از راهنمایی و مشاوره حرفه ای و درجه یک بهره مند خواهید بود. برای انتخاب کمپرسور هوای مناسب نیز می توانید با ما تماس بگیرید.

هدف ما ارائه راه حل های کارآمد و با هزینه مقرون به صرفه است که یکی از اصول اساسی مهندسی می باشد. همچنین ارائه کالای با کیفیت از اصول کاری ما می باشد.

جهت دریافت هرگونه راهنمایی در مورد راه اندازی خطوط صنعتی و یا خرید کالای پنوماتیکی از جمله کمپرسور هوا می توانید از راه های ارتباطی ما در صفحه تماس با ما استفاده کنید و برای ما پیغام بگذارید. همچنین شماره موبایل پشتیبانی ما همواره در دسترس می باشد.

 

مقالات دیگر مجله آپرین صنعت:

چرا پنوماتیک؟ دلیل استفاده از سیستم های پنوماتیک در صنایع

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

جدیدترین محصولات

تماس با ما

آخرین نوشته ها